Mond tot mond Blog

Kaashamburgers met verse burgersaus

De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en we komen weer collectief uit ons kot. Ja hoor, de zomer is in het land en dat kan maar één iets betekenen: BBQ! Overal te lande worden barbecuestellen bovengehaald, schoongemaakt en op professionele wijze in gang geblazen. Het is en blijft een kunst. Sfeer, gezelligheid en vooral; heerlijk vers vlees. De geur alleen al, daar kan niemand aan weerstaan. Deze maand een zomers receptje om bij te watertanden, een kaashamburger met zelfgemaakte burgersaus. Voor alle burgers van ons land, smullen maar!

Je boodschappenlijstje voor 4 personen ziet er zo uit:

4 kaashamburgers / 1 krop sla / 2 tomaten / 4 plakjes cheddar / 4 hamburgerbroodjes / 4 el mayonaise / 3 el ketchup / 1 kleine ajuin fijngesneden / 1 kl mosterd / 1 kl paprikapoeder / 2 el fijngesneden augurk

Tip

Serveer met een aardappelslaatje, een pastaslaatje of met frietjes! Geniet van de zomer!

Close-up of home made tasty burgers on wooden table.
Recept

1. Beginnen doen we met de saus. Pel de ajuin en snipper fijn. Snij ook de augurk in kleine stukjes. Meng de ajuin en augurk met de mayonaise, de ketchup en de mosterd. Voeg er paprikapoeder aan toe en breng op smaak met een snufje zout.

2. Was de sla en zwier ze schoon met een propere handdoek. Doe gerust alsof je op een trouwfeest bent. Dat mag.

3. Snij de tomaat in schijfjes. Niet te dik en niet te dun, precies zoals jij dat wilt.

4. Nu je toch bezig bent, de hamburgerbroodjes mag je ook opensnijden. Rooster ze daarna kort op de barbecue.

5. Tijd om de kaashamburgers te bakken zoals alleen jij dat kan. Maar geef jezelf eerst en vooral een schouderklopje voor dat mooie vuurtje. Dat heb je goed gedaan.

6. Dat ging vlot! Tijd om een torentje te maken. Bestrijk het onderste hamburgerbroodje met de zelfgemaakte burgersaus en leg er de sla bovenop. Daarna komt jouw perfect gebakken kaasburger met daarop het plakje cheddar en tot slot de tomatenschijfjes. Nog een toefje burgersaus en afdekken met het broodje. Klaar!

SMAKELIJK!

Romige kipstoofpot met asperges

Eindelijk! Daar is de lente, daar is de zon en … daar zijn de asperges! Mei is dé maand voor het gelauwerde witte goud, hoog tijd voor een recept met onze Belgische trots. Deze maand een klassieker in wording: een romig stoofpotje met asperges en overheerlijke Markey kipfilets. Tokgerechtje!

Je boodschappenlijstje voor 4 personen ziet er zo uit:

4 kipfilets / 800 gr witte asperges / Enkele takjes dragon / 1 grote sjalot / 2 teentjes knoflook / 250ml room / 200ml kippenfond / 80ml witte wijn / Olijfolie / Peper en zout

Tip

Je kan dit gerecht ook met groene asperges maken. Die hoef je niet te schillen en de rest van de bereiding blijft hetzelfde. Gemakkelijk toch?

Fresh raw pork tenderloin meat, uncooked fillet in kitchen tray with herbs. Wooden background. Top view. Copy space.
Recept

1. Verwijder de stam van de asperges en schil ze naar de voet toe. Het topje hoef je niet mee te schillen. Klaar? Snij dan de asperges in 3 stukken.

2. Schil en snij de sjalot in reepjes. Droog eventuele tranen. Pel en plet daarna de knoflook.

3. Snij de kipfilets in grove stukken. Bak de stukjes kip aan in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout. Voeg de sjalot en de knoflook toe en laat zachtjes garen gedurende 15 tot 20 minuten. Schenk jezelf een glas witte wijn, dat heb je verdiend. (Zorg er wel voor dat je 80 ml overhoudt, die heb je zo meteen nodig.)

4. Blus met de witte wijn. Voeg ook de kippenfond en de room toe. Laat gedurende 5 minuten inkoken.

5. Voeg de stukken asperges toe en laat 5 tot 7 minuten zacht koken (of tot de asperges bijtgaar zijn). Dek de tafel en bereid je voor op de complimenten voor de chef.

6. Voeg op het einde een eetlepel fijngesnipperde dragon toe en serveer met gekookte krielaardappelen, pasta, brood of een slaatje. De keuze is aan jou!

SMAKELIJK!

Gemarineerd varkenshaasje

Met deze klassieker is het altijd scoren. Ideaal voor nu, wanneer het nog niet heel warm, maar ook niet heel koud is buiten. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk en lekker! De marinade doet het meeste werk voor jou. Naast het heerlijke vlees biedt Markey je ook nog eens een toprecept om het te bereiden!

Je boodschappenlijstje voor 4 personen ziet er zo uit:

600g mals gemarineerd varkenshaasje van Markey, boter en 2 eetlepels witte wijn

Serveren met?

Heerlijke krielpatatjes afgewerkt met rozemarijn en knoflook en wat gestoofde worteltjes. Gaat jouw voorkeur toch uit naar bloemkool met kaassaus uit de oven. Of liever puree in plaats van die krielpatatjes? Leef je uit! Maak er het menu van je dromen van. Maar vooral: geniet
van het kwaliteitsvlees dat je bij Markey vindt.

Fresh raw pork tenderloin meat, uncooked fillet in kitchen tray with herbs. Wooden background. Top view. Copy space.
Recept

1. Neem je favoriete braadpan, eentje die zeker groot genoeg is. Zet hem op het vuur en verhit de boter.

2. Leg het malse gemarineerde varkenshaasje in de goudgele boter. Bak het rondom en zonder deksel voor zo’n 15 minuten

3. Haal het vlees uit de pan en laat het even rusten.


4. Schenk de witte wijn bij het bakvet en roer alles los. Een ajuintje erbij? Dat kan! Fijngesneden of liever wat grovere stukken? Wat jij verkiest, dat smaakt het best.

5. Eens het haasje wat gerust heeft, is het tijd om te snijden. Hoe dik je de sneden
wilt, die keuze is ook volledig aan jou.

6. Verdeel het vlees op de borden en serveer de jus erbij. Drapeer het over de sneden en zet een extra potje op tafel, voor de liefhebbers.

SMAKELIJK!

De Markey tijdreis

Een verhaal om van te smullen

’09 – The next generation

Thijs Gurdebeke (2009)  & Guillaume Markey (2016) schrijven een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Daniël & Leon.

2005 – Het jaar waarin de goedkeuring komt voor de bouw van een nieuwe winkel.

1996 – Een gloednieuwe uitsnijderij en een charcuteriegebouw krijgen vorm.

1995 – Nadat de laatste dieren er passeren, houdt het slachthuis op te bestaan. Prioriteiten krijgen een andere indeling, nieuwe doelen worden uitgesproken.

1988 – De zaak groeit mee met het toenemend aantal familieleden. Op een kwarteeuw wordt de zaak 5 keer zo groot.

1982 & 1984 – Met hun komst, zetten zus en broer, Linda en Danny Markey de stempel van de familie op de zaak. Wanneer 2 jaar later ook Marijke en Marc erbij komen, wordt Markey een schoolvoorbeeld van een familiebedrijf.

1965 – Een serieuze investering, maar noodzakelijk om te groeien. De bouw van de winkel opent nieuwe mogelijkheden.

1963 – Daniël Markey en Rosa Cardoen geven hun jawoord aan elkaar en aan een toekomst samen.

1960 – De Markeys maken met de feitelijke vereniging “Gebr. Markey Vleeshandel” hun werk en hun doelstellingen officieel.

1949 – Na de oorlog bouwen de Markeys het eerste slachthuis voor runderen en varkens. De blik op de toekomst gericht.

1938 – De geboorte van Daniël (’38) en Leon (’40) vergrootte de kans op opvolging in de beenhouwerij. 

1937 – Mooie verhalen beginnen klein. Net als dat van Markey. De vleeshal van vandaag kiemde in de jaren ‘30 als een kleine beenhouwerij in het woonhuis in de Madonna. De Ford vrachtwagen vervoerde “Vee & Vlees”. Bescheiden, hardwerkende mensen die een ambacht uitoefenden. Noeste arbeid en passie voor het werk. Ons dna.

Stoofvlees

Liefde en geduld. De twee belangrijkste ingrediënten bij elk gerecht. Ze maken je stoofvlees compleet. Ons recept is er een om duimen en vingers bij af te likken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

1kg stoofvlees uit de versafdeling van Markey, 2 grote uien, boter, kruiden (laurier, tijm, peper, zout). Erg belangrijk is de bruine boterham met pittige mosterd en de Luikse siroop. Een stevig bruin bier (2 flesjes), liefde en geduld. Geen mens die eraan weerstaat.

Serveren met?

Een klassieker als stoofvlees vraagt om frietjes, hé. Versgesneden of diepvries, jij beslist. Dito voor de mayonaise. Laat ons vooral weten hoe zeer het gesmaakt heeft.

Recept

1. De uien snipper je niet al te fijn. Ze gaan toch direct de pot in om te stoven op een matig vuur. Stoven. Niet bruin bakken.

2. Ondertussen is de boter in je braadpan gesmolten en schroei je de stukken stoofvlees oudbruin. Je kruidt met peper en zout naar eigen smaak.

3. De geschroeide stukken doe je bij je perfect gestoofde uien. Het bruine bier kies je uiteraard zelf, maar een stevig bruin abdijbier … Overheerlijk. Je giet het bier in de pan die je net gebruikte. Zo deglaceer je ze terwijl het bier gaat koken. Vlak voor het kookpunt kap je het in de pot bij het vlees en de uien.


4. Wat laurier, een paar takjes tijm voeg je toe.

5. En nu komen de smaakmakers: 2 grote lepels appel- of perensiroop en de snee bruin rood, rijkelijk besmeerd met pittige mosterd. De boterham gaat de pot in zoals een boterham op de grond valt. Besmeerde kant onder dus.

6. En dan nu, geduld. Lang laten sudderen is de boodschap. Laat het deksel van de pot. Af en toe eens liefdevol roeren en voelen of het vlees goed gaart.

7. Krijgt de saus de dikte die je wil, dan ben je wat ons betreft klaar. Wat extra bijkruiden kan nog, maar hoeft niet. Ga niet voor een te lopende stoofvleessaus. Dat ruïneert de knapperige frietjes die je erbij serveert.

SMAKELIJK!