Stoofvlees

Liefde en geduld. De twee belangrijkste ingrediënten bij elk gerecht. Ze maken je stoofvlees compleet. Ons recept is er een om duimen en vingers bij af te likken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

1kg stoofvlees uit de versafdeling van Markey, 2 grote uien, boter, kruiden (laurier, tijm, peper, zout). Erg belangrijk is de bruine boterham met pittige mosterd en de Luikse siroop. Een stevig bruin bier (2 flesjes), liefde en geduld. Geen mens die eraan weerstaat.

Serveren met?

Een klassieker als stoofvlees vraagt om frietjes, hé. Versgesneden of diepvries, jij beslist. Dito voor de mayonaise. Laat ons vooral weten hoe zeer het gesmaakt heeft.

Recept

1. De uien snipper je niet al te fijn. Ze gaan toch direct de pot in om te stoven op een matig vuur. Stoven. Niet bruin bakken.

2. Ondertussen is de boter in je braadpan gesmolten en schroei je de stukken stoofvlees oudbruin. Je kruidt met peper en zout naar eigen smaak.

3. De geschroeide stukken doe je bij je perfect gestoofde uien. Het bruine bier kies je uiteraard zelf, maar een stevig bruin abdijbier … Overheerlijk. Je giet het bier in de pan die je net gebruikte. Zo deglaceer je ze terwijl het bier gaat koken. Vlak voor het kookpunt kap je het in de pot bij het vlees en de uien.


4. Wat laurier, een paar takjes tijm voeg je toe.

5. En nu komen de smaakmakers: 2 grote lepels appel- of perensiroop en de snee bruin rood, rijkelijk besmeerd met pittige mosterd. De boterham gaat de pot in zoals een boterham op de grond valt. Besmeerde kant onder dus.

6. En dan nu, geduld. Lang laten sudderen is de boodschap. Laat het deksel van de pot. Af en toe eens liefdevol roeren en voelen of het vlees goed gaart.

7. Krijgt de saus de dikte die je wil, dan ben je wat ons betreft klaar. Wat extra bijkruiden kan nog, maar hoeft niet. Ga niet voor een te lopende stoofvleessaus. Dat ruïneert de knapperige frietjes die je erbij serveert.

SMAKELIJK!